• 0

Słów kilka o makaronikach…

Zastanawiacie się jak powstają francuskie makaroniki oraz jaka jest ich historia? Zapraszamy na krótką opowieść, dzięki której lepiej poznacie specjał By Bon Bon. To co? Zaczynamy 🙂

Makaroniki? Ale co to jest? 

A no właśnie? Czym się tu zachwycać? A tym, że to prawdziwe niebo w gębie! Nie żartujemy 🙂 Makaroniki, to małe, francuskie ciasteczka, które bezapelacyjnie zawładnęły cukierniczym światem. Te kolorowe słodkości przypominają minibezę, ze wspaniałym nadzieniem pomiędzy. W smaku są lekkie i słodkie. No dobrze… Już wiemy, że są pyszne, piękne itd. Ale jak je zrobić?!

Krok 1

W ich skład wchodzą 3 podstawowe produkty: migdały, cukier puder oraz białka jajek. Wszystko wydaje się proste, prawda? Jednak robiąc te francuskie ciasteczka potrzeba dużej wprawy. Na szczęście nasza ekipa, która odpowiada za wypieki w Bon Bonie z pewnością ją ma. 😉 

Krok 2

Makaroniki to bardzo wybredny wypiek. Trzeba dużego doświadczenia, aby wszystko poszło zgodnie
z planem. Ważnym elementem jest przygotowanie masy białkowo – migdałowej. Wychwycenie momentu, w którym będzie miała ona odpowiednią konsystencję to najtrudniejszy etap. Przygotowana masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka!

Krok 3

Bardzo ważnym elementem makaroników jest krem, który znajduje się pomiędzy ciasteczkami. Powinien być on puszysty i sztywny, aby nie wylewał się z naszych ciasteczek. W Bon Bonie dostaniecie 12 smaków makaroników, każdy z innym nadzieniem: od jaśminu po matche. 

Krok 4

Najważniejszy i najbardziej istotny… Delektowanie się smakiem pysznych makaroników! Przecież właśnie
o to chodzi – wkładamy w nie tyle serca i pracy, aby Wasze podniebienia był szczęśliwe i już nie mogły doczekać się kolejnej wizyty w Bon Bon. 🙂

Dlaczego są one tak popularne? 

Ponieważ są pyszne i piękne – to jasne! Ale przybliżmy nieco ich historię. Sięga ona już średniowiecza. To
w republikach włoskich, bogate warstwy kupieckie pozwalały sobie na ciasteczka pieczone z mąki migdałowej i białek jaj. Uważa się, że pierwszy makaronik powstał w jednym z weneckich klasztorów w VIII w. Te pierwsze macaroonsy były po prostu ciastkami, upieczonymi ze zmielonych lokalnych orzechów, bez dodatku mąki. W 1533 r. ciastka te dotarły do Paryża, dzięki Henrykowi II i Katarzynie Medycejskiej. Przez długi czas nikt nie zaprzątał sobie głowy makaronikami. Dopiero 1830 rok zmienił zasadę ich podawania: dwa ciasteczka zaczęto łączyć dżemem lub likierem. Sto lat później, Pierre Desfontaines po raz pierwszy stworzył makaronik ganech’owy. Paryskie cukiernie biją się o to, która pierwsza wymyśliła ciasteczka
w obecnym kształcie, jednak jedno jest pewne – stało się to w Paryżu, a świadczy o tym ich najstarsza nazwa: paris macaroons. 

Pomimo tego, że cukiernie ukrywają swoje tajemnicze receptury, my możemy zapewnić Was o jednym – makaroniki Bon Bon są wykonywane w 100% z naturalnych składników. Znajdziecie u nas 12 wyjątkowych smaków, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie!  

Przypominamy, że Bon Bon Boutique znajduje się na ul. Nadwiślańskiej 11, na krakowskim Podgórzu. 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *